Vi är med i närregionens REKO-ringar, vet du vad REKO är?

Vad är REKO?

Kort sagt är REKO ett genialiskt sätt att handla råvaror eller färdiga matvaror direkt från en lokal producent utan mellanhänder!

REKO står för Rejäl Konsumtion (Reko = schysst, trevlig och rättvis) och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder, med känt ursprung.

Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Enkelt och genialt!

Idén med REKO är att det inte ska finnas någon administration eller kostnader. Därför används Facebook som plattform för handeln och alla producenter och konsumenter hjälper till att sprida informationen via sina egna Fb-sidor.

I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. Frågor om hur djuren har fötts upp blandas med tips och recept på säsongens råvaror. Köpare och säljare får kontakt med varandra oftast genom Facebookgrupper. I gruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala REKO-ringen och hur man gör för att beställa. Där finns också all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg. Det är inte ett krav att vara medlem i gruppen på Facebook för att handla genom i Reko-ring, huvudsaken är att affären är uppgjord i förväg.

Fördelar med REKO jämfört med torghandel eller gårdsbutik är att produkterna är förhandsbeställda(=mindre matsvinn, och mindre risk för att produkter förfars) och att kunden kan köpa direkt av flera producenter, många olika slags varor, på ett och samma ställe(=tidseffektivt och miljövänligt!).
(Mer info om REKO hittas via källorna till texten ovan: EkoNu/REKOiFinland, Äktasmak.fi/REKO, REKO-ringar i Sverige)

Vi är med i närregionens REKO-ringar

Förutom att vi säljer kött direkt från gården/genom hemleverans deltar vi även i några REKO-ringar i närregionen. Vi tycker att det är ett bra sätt för oss att komma ut och träffa er som konsumerar vårt kött och ett bra tillfälle för er att bekanta sig med vårt kött och nya produkter. Vi får direkt feedback och respons av er och vi kan ge er tips om tillagning och förvaring etc.

För tillfället är vi med i följande REKO-ringar:
Vasa (utdelning varje vecka på torsdagar, Kaserntorget kl 16.15-16.45 och Minimanis parkeringsplats kl 17.00-17.30.)
Kvevlax (utdelning tills vidare varje vecka på torsdagar vid ST1 kl 18.00-18.30)
Oravais-Vörå-Maxmo (utdelning onsdagar jämna veckor, Oravais kl. 18-18.30 K-markets parkering, Vörå kl. 19-19.30, K-markets parkering, Maxmo kyrkby vid skolans parkering kl. 20-20.15).
Replot (utdelning onsdagar ojämna veckor, Sales parkering kl. 16.30-17:00)

Kom gärna och träffa oss! Ibland har vi extra kött med, men vill man vara säker på att få något med hem till grytan bör man sätta in en förhandsbeställning. Mer info om utdelningarna, utbudet av varor och övrig info finns i respektive REKO-grupp på Facebook. Grupperna är ”privata”, vilket betyder att man behöver gå med i gruppen innan man kan se all info, välkomna med!
Navigera direkt till REKO-ringarnas Facebooksidor via länkarna nedan:

REKO startade i Finland 2012(med två pilotringar i Jakobstad och Vasa) och härifrån har REKO-konceptet spridit sig först i Finland sedan över Norden och vidare till flera kontinenter(fyra världsdelar, januari 2021). Bara i Finland finns idag över 200 lokala REKO-ringar, en tillgång för både konsumenter och producenter..