Glada kossor på nytt grönbete

Glada kossor på nytt grönbete, eller snarare gulbete, för på den här gamla vallen växer väldigt mycket maskrosor för tillfället! 😀

Visst är maskrosen ett irriterande ogräs när den tidigt på våren kommer in i lite äldre vallar och i värsta fall kväver allt gräs som vi egentligen vill att ska växa där, men nog är det ju lite fint också… och bra för insekterna dessutom!

Maskrosen är ju dessutom en väldigt nyttig, ätbar ört, som går att använda till väldigt mycket.
– Plocka t.ex. de späda maskrosbladen som innehåller rikligt med c-vitamin och lägg i en sallad, den lite bittra smaken mildras om du låter bladen ligga i iskallt vatten i ca en timme.
– Av maskrosens söta blommor kan du göra både saft, te och sirap.
– I krigstider när kaffet var ransonerat gjorde man kaffesurrogat på rostad maskrosrot som också tjänade som kolhydratkälla. Maskrosroten är rik på näring och kan användas året om, men allra bäst är den på hösten då alla näringsämnen samlats ner i rotsystemet.
– I folkmedicinen användes maskrosen flitigt, traditionellt har maskrosextrakt använts vid matsmältningsbesvär för att stimulera lever- och gallfunktion.

Så tänk på det nästa gång ni försöker utrota maskrosen ur era trädgårdar ..;)