Nya fina utrymmen

En ”barack” har nyligen införskaffats till gården och anmälan om ny livsmedelslokal är gjord till kommunen. Vår livsmedelslokal har tidigare bara varit vår kylkärra (innan vi på allvar började sälja via REKO körde vi ut det mesta av köttet direkt till våra kunder på vägen hem från slakteriet). Nu har vi fina utrymmen att packa våra köttlådor och Reko-beställningar i, med plats för både större kylskåp och frys! 🙂
Det återstår att se vad som krävs av utrymmet ifall vi även förverkligar planerna på att själva börja förädla och/eller packa om köttprodukter på gården. Idag säljs allt kött så som det kommer från slakteriet. Eftersom vi aldrig bryter vakuumförpackningarna är kraven på utrymmet inte lika höga som om vi själva skulle hantera rått kött.

Vi(Björkkulla Highland) hör till ekokontrollen för låggradig förädling, även om vi inte själva förädlar något kött i dagens läge. Vi behöver vara med i kontrollen för att vi äger djuret hela vägen genom slakteri, styckning och förpackning. Och vi har därmed ansvar för att djuret och köttet följer alla ekoregler genom hela kedjan. Det enda vi själva gör i dagens läge då vi hämtat hem köttet från slakteriet är att vi klistrar på vår etikett med ekolövet och de obligatoriska ekomärkningarna på, och plockar ihop de färdigt vakuumförpackade råvarorna i lådor eller REKO-påsar. Ja, och så föder vi såklart upp djuret också innan det går till slakt. Det är inte lite jobb det heller! Vi själva transporterar även djuret till slakteriet så vi är verkligen med hela vägen, vilket känns tryggt och bra.

I sommar ska baracken få färg, men mer än det behöver vi inte fixa i detta skede. Baracken är byggd 2020 i stadigt trämaterial, CLT korslaminerat trä tillverkat i Finland. Det känns extra bra att den är gjord av så fint naturmaterial, den lär nog hålla ett bra tag!