Veckans tips, hemmagjord KEBAB

Vi testade att göra egen kebab utan en massa tillsatser och annat onödigt i. Det var inte alls så komplicerat, gott blev det också!

Vi tog tips/recept från dessa två sidor: Zeinas Kitchen och Snellman

Ingredienser:
1 kg färskt ekologiskt malet kött från Björkkulla Highland
1 gul lök (eller 2 msk lökpulver)
1 msk vitlökspulver (vi satte bara en halv msk)
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
1 msk svartpeppar (halvera mängden om du inte vill ha hetta i köttet, vi hade i en halv msk)
1 msk örtsalt
2 msk mjöl
(enligt originalreceptet på Zeinas sida skulle man också sätta till 1 msk mald kummin, vi hoppade över det)

Gör såhär:
Först behövs bra råvaror (vi använde såklart 100% färsk ekologisk nötmalet från gårdens djur).
Löken ska rivas eller hackas fint, och vätskan ska kramas ur med hjälp av t.ex. en diskhandduk. Sedan ska köttet bara blandas väl med alla kryddor och ”rullas” och ”bakas” till en avlång rulle. För att få bort alla luftbubblor ur smeten behöver man jobba en bra stund med den, det går också att ta hjälp av en mixer. Det blir lättare att forma rullen om man sätter den i en bit plastfolie. Rulla runt den och banka den försiktigt mot bordet för att få bort alla luftbubblor. Rulla och jobba med den tills du har fått en jämn, avlång, rulle utan sprickor. Rullen ska sedan vila en stund (ca 15 min) i kylskåpet innan den går in i ugnen.

Byt bort plastfolien till aluminiumfolie, rulla ihop och vik in ändarna under rullen så att överflödig vätska kan rinna ut, vi gjorde också några små hål under rullen. Vi satte rullen ovanpå ugnsgallret som vilade på en ugnsplåt, ugnen ska vara på 100 grader och rullen ska bakas i 3-4 timmar.
Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min innan den tas ur ugnen.
Då rullen tagits ur ugnen ska man öppna upp folien så ångan kan kan komma ut(vi hällde också bort den överflödiga vätskan ur folien).
Den färdiga kebaben ska sedan svalna lite innan man skivar den tunt och avnjuter, endera som den är eller så steker man kebabstrimlorna innan servering. Vi lät kebaben svalna en stund innan vi rullade in den i folien igen och ställde i kylen till nästa dag.

Nu hade vi inga ”riktiga verktyg” för uppskärning av kebaben, så vi använde osthyvel denna gång, blev inte så snyggt men gick bra såhär också i hemmaköket! Går också att skära tunna remsor med en vass kniv(antagligen att bättre/lättare alternativ..).

Zeina skriver såhär på sin sida: När du ändå är igång, gör mycket och frys in. Skivorna kan frysas in och håller sig bra i 3 månader, behövs inte tinas upp innan de steks. Det är bara att steka köttet några minuter och du har super god kebab redo. Ha det på pizzan, gör en gryta, en rulle eller en sallad. Jag rekommenderar att du använder färsk kött och inte upptinat färs för att få godast smak.

På båda sidorna vi kikade på finns också recept på kebabsås, vi fuskade denna gång och använde köpt. Nästa gång ska vi nog testa någon av såserna också! 🙂

Slut på malet kött? Ingen fara, vi får hem nytt parti nästan varje vecka! Läs mer om vårt utbud av ekologiskt malet kött och gör din beställning till oss här: Ekologiskt malet kött

Malet kött blandas med kryddorna och löken.
Köttet formas till en jämn rulle utan sprickor med hjälp av plastfolie.
Köttrullen sätts in i aluminiumfolie innan den bakas i ugnen.
Rullen kan med fördel sättas ovanpå ett ugnsgaller så överflödig vätska kan rinna ut.
Då kebaben tas ur ugnen san man öppna folien och släppa ut ångan.
Kebaben är klar!
Vi stekte i smör innan servering, gott blev det!