Smakprov från vår blåbärstryodling

Äntligen har vi skördat lite bär från våra blåbärstrybuskar som vi planterade hösten 2018!

Buskarna planterades i vall, vilket inte visade sig så bra eftersom de små plantorna hade det lite kämpigt med konkurransen från den andra växtligheten, även om vi nog trimmade kring buskarna. Vi täckte raderna med gräsklipp från de trimmade gångarna men det räckte inte till. Våren 2021 bestämde vi oss för att täcka närmast buskarna med paff(restprodukt från när vi köper in vårt balplast!) och sedan täcka allt med halm. Snyggt blev det men vi ser nog redan nu att man kommer få fylla på med mer halm för att hålla marken väl täckt. Nedan lite bilder från det projektet också.

Blåbärstry ska ju enligt sortbeskrivningarna vara lika tidiga som jordgubbarna, och gå att skörda där runt midsommar. Så vi tog en tur ut till fältet och för första året fanns där nu faktiskt lite bär att plocka!

Superbäret lär vara hälsosamt och innehålla till och med mer antioxidanter än blåbär. Smaken är lite speciell, bären ser ut som avlånga blåbär men smakar ändå inte riktigt som blåbär… svårt att förklara. 🙂
Goda är bären nog iaf och går bra att avnjuta som dom är, med en klick grädde eller på gröt eller vofflor(vi hann testa allt! :D)

Nedan lite bilder från ”blåbärstrylandet” på våren. Bilderna är från 2.5. och 16.5.21. Mycket hann det grönska på två veckor och buskarna blommade för fullt då i mitten av maj!
2 maj.

16 maj